Industribelysning drar störst nytta av LED

Det talas om led inom många olika områden, både i offentliga miljöer, sportarenor och industrier har led lampan skört stora framgångar. Den sistnämnda av de tre är troligtvis den stora vinnaren när det gäller att kunna dra fördel av led-teknikens positiva egenskaper, vilket naturligtvis är energiförbrukningen. Industribelysning som övergått från halogen till led har visat sig reducera kostnaderna markant, ibland uppemot flera hundra procent om man tar hänsyn till TCO, vilket betyder total cost of ownership. Vad många skeptiker glömmer bort är att det inte enbart handlar om elkostnaden utan även om installation och underhåll. LED-lampor har en lång livslängd som pendlar mellan 20.000 till 50.000 timmar. Detta gör LED-armaturer och LED-ljuskällor i princip underhållsfria med tanke på att livslängden är ungefär 10 ggr längre än halogen lampor. Detta är alltså viktiga faktorer som många inte tänker på överhuvudtaget.

Svealight erbjuder marknadens längsta garanti för LED-belysning

Den svenska distributören Svealight.se är ett av få företag som erbjuder garantier som sträcker sig över fem år. Till exempel kan du hitta LED-lysrör från finska tillverkaren Valtavalo, vars modell G4 klarar 125.000 drifttimmar. Det är väldigt imponerande jämfört med Philips och Verbatim som klarar 40.000-50.000 timmar. Vi kan med all sannolikhet konstatera att lysdiodens framtid inte ens sett sitt slut, detta är utan tvekan bara början av en ljusrevolution som kommer att fortsätta en lång tid framåt. Vi får se hur långt detta bär eller om lysdioden ersätts av någon mer effektiv teknik inom de närmaste tio åren.